PRIVAT

BESKYTTELSESRUM

PRIVAT BESKYTTELSESRUM UNDER DEN KOLDE KRIG

Under Den Kolde Krig blev der blandt andet via folderen ”Hvis Krigen Kommer” oplyst om muligheden for at oprette private beskyttelsesrum. Nogle borgere handlede på opfordringen og byggede deciderede beskyttelsesrum under privatboliger i forbindelse med nybyggede parcelhuse. Hvor mange der byggede private beskyttelsesrum er vi ikke vidende om, da rummene ikke er blevet registreret samlet på samme måde som offentlige beskyttelsesrum. Ligeledes er de private beskyttelsesrum som oftest opført som værende kælderrum i byggesagerne.

PRIVAT BESKYTTELSESRUM UNDER DEN KOLDE KRIG

Under Den Kolde Krig blev der blandt andet via folderen ”Hvis Krigen Kommer” oplyst om muligheden for at oprette private beskyttelsesrum. Nogle borgere handlede på opfordringen og byggede deciderede beskyttelsesrum under privatboliger i forbindelse med nybyggede parcelhuse. Hvor mange der byggede private beskyttelsesrum er vi ikke vidende om, da rummene ikke er blevet registreret samlet på samme måde som offentlige beskyttelsesrum. Ligeledes er de private beskyttelsesrum som oftest opført som værende kælderrum i byggesagerne.Frejlevsenderen blev opført i monopolets tid, Post og telegrafvæsenet stod for opførelsen af radiosendemaster landet over, og radioforbindelser var sammen med telefonforbindelserne de primære kommunikationsmuligheder over længere afstande.

Frejlevsenderen var knudepunktet i Nordjylland. Senderen blev udover radioudsendelser fra Danmarks Radio blandt andet brugt til udsendelse af beskeder til kommandocentralerne i området. Radioforbindelsen til kommandocentralerne blev udsendt envejs fra Frejlevsenderen på et signal som kunne hentes ned i kommandocentralerne via Philips radioer, der med speciallavede, danskproducerede tilføjelser (såkaldte rygsække) kunne modtage signalet. Ligeledes gik radiokommunikationen til/fra militæret på Nørre Uttrup Kaserne, kommunikationen til/fra Radiobunkeren og herunder Regan Vest (se siderne herom) gennem Frejlevsenderen. Politiets VHF kommunikationssystemer gik eksempelvis også gennem Frejlevsenderen.

OPFØRT I 1962

AF INGENIØR

I 1962 opførte en ingeniør i Aalborgbydelen Hasseris et privat beskyttelsesrum. Historien bag er ifølge bygherre, at han i begyndelsen af 1962 modtog folderen ”Hvis Krigen Kommer”. Da han stod for at skulle bygge et nyt hus til familien, tænkte han, at det nok var en god idé, hvis der også blev bygget et beskyttelsesrum til huset. Bygningstegningerne til huset blev udført af bygherre selv – og under huset blev der lavet et beskyttelsesrum på 20 kvm. Beskyttelsesrummet blev opført med nedgang fra parcelhusets vaskerum. En betontrappe fører ned til et enkelt rum bygget med betonvægge og betonloft. Der er lavet lyskasse med et enkelt vindue. Hvis der blev fare for krig, skulle denne lyskasse fyldes med sandsække – men kunne også fungere som en nødudgang, hvis det ikke var muligt at benytte trappen op fra rummet.

BYGGET

MED FAMILIEN FOR ØJE

Kælderrummet blev bygget med beskyttelse af familien for øje. Bygherre kan tydeligt huske den blå folder ”Hvis Krigen Kommer”. Men der blev også udgivet endnu en folder af Civilforsvarsstyrelsen i 1962, ”Beskyttelsesrum, vejledning om hvorledes private beskyttelsesrum kan indrettes i og uden for bygninger”. I denne folder blev der givet detaljerede oplysninger omkring, hvordan man kunne bygge beskyttelsesrum.

FOLDER FRA

CIVILFORSVARSSTYRELSEN

I folderen fra Civilforsvarsstyrelsen står der bl.a. på side 12 ”selv om der ikke er pligt til at indrette private sikringsrum i mindre bygninger som f. eks. én- og tofamiliehuse, bør man ”ved nybyggeri overveje at bygge kælder med beskyttelsesrum under en del af huset.” og det var præcist hvad bygherre gjorde. Faktisk stemmer vejledningen i Civilforsvarsstyrelsens folder næsten 100% overens med det beskyttelsesrum der blev bygget. Bygherre byggede beskyttelsesrummet men husker aldrig at de fik bragt mad og vandrationer ned i rummet.

FORSYNINGER

TIL 8 DAGE PR. PERSON

I folderen ”Hvis Krigen Kommer” gives der anvisninger på, hvad man bør opbevare på sin bolig til brug i en krigssituation. I folderen er der en liste der opregner hvad der skal bruges pr. person til 8 dages ophold. Det drejer sig om

  • 5 dåser minutkød
  • 3 dåser frikadeller i fedt
  • 2 pakker knækbrød
  • 3 pakker kiks
  • 8 plader chokolade
  • 1 pakke rosiner
  • 100 g. melis
  • 1 dåse bordsalt
  • Hertil kommer drikkevand og diverse andet som nødtoilet, nødbelysning mm.

I dag står rummet som et godt og tørt kælderrum. Der er sidenhen sat en skillevæg op i rummet og der er lagt gulvtæppe på gulvet. Husets nuværende ejer var ikke vidende om, at kælderrummet oprindeligt var bygget som beskyttelsesrum. Men vi har fået lov til at tage et par billeder af parcelhusets sikreste rum.

BILLEDER

PRIVAT BESKYTTELSESRUM